LITT HISTORIE

Vi kjøpte eiendommen i 1998. Da var det bare ugress og byggematerialer på tomten.Av planter som fantes, var det 2 klatreroser på fasaden, villvin, 2 peoner, et pæretre og et kirsebærtre. Jeg lukte alt rotugress med teskje, fikk tilkjørt mange kubikk jord, vi gravde opp store askerøtter, fikk vekk tonnevis med skiferstein, og begynte plantingen. Gravde også en liten dam og fikk montert opp et veksthus på 5 m2.

Hagen går i terrasser med trapper, den er på 3 nivåer, så det er mange tunge løft og løping opp og ned i trappene.

Jeg fikk Oslos Kommunes hagepremiering i 2007 med diplom og krystallvase, i 2009  stod det en stor artikkel om hagen min i Norsk Hagetidend (nr. 8). Sommeren 2011 deltok  jeg i "1000 Åpne Hager" via Hageselskapet.

Dette var skryteberetningen, men det var veldig inspirerende.

Jeg har i mange år drømt om min egen hage, er vokst opp med hus og hage i Stavanger. Men fikk altså  realisert drømmen for 14 år siden.

Er helt selvlært, har etter hvert fått et stort hagebibliotek, leser mye, særlig om vinteren, og abonnerer nå bare på Norsk Hagetidend. Men kjøper ofte andre hageblader også, norske og særlig svenske, danske og engelske.Og kjøper alltid et blad når jeg besøker andre land i Europa.

Besøkte Chelsea Flower Show våren 2012, og drømmer om  mange hageturer, særlig i England og Frankrike. Og Danmark da, mitt siste innkjøp er to av bøkene til Claus Dalby.

Jeg starter hagesesongen i mars, med vasking av potter til gjenbruk, såing av frø og oppaling under vekstlys i kjelleren.Så snart frosten er borte, blir plantene herdet ute, og så går det slag i slag hele våren. Jobber mange timer hver dag, med gjødsling, rydding, kompostering osv. Jeg rydder aldri i bedene før vinteren, alt løvverk får danne "dyne" over jorda.

Vi har ikke bil, så det er tungvindt å få i hus alle jordsekkene og all gjødselen.Venner har hjulpet meg, og i blant leier vi bil når vi skal hente hestemøkk på Ekeberg Rideskole-helt gratis!

Jeg har ingen plen, har anlagt grushage, etter inspirasjon av Beth Chatto.  Min mann er også allergisk mot gress. Det er en riktig "cottage garden" jeg har som ideal, og den er i stadig utvikling og forandring.

Sommeren 2012 fikk jeg nytt veksthus på 10 m2. Det erstattet carporten i nederste del av hagen. Fikk satt opp nye gjerder og er nå igang med å opparbeide området rundt veksthuset. Der nede har jeg 2 kaldkompostbinger, og lenger oppe står varmkompostbingen,som går hele året.

Jeg satte hundrevis av løkplanter nå i høst og gleder meg vanvittig til våren.Det er ekstra morsomt å anlegge nye bed, få noe ut av tilsynelatende håpløse områder.For det er mye skygge her og lite jordsmonn. Derfor er det så viktig med all kompostjorda jeg kan spre utover om våren og høsten.

Hvis jeg føler meg nedtrykt og lei, så begynner jeg å drømme om, planlegge og lese om hage, og ser på alle mine fine fotografier.Da blir jeg fort glad igjen!

 

 

 

Sophus Arctander, grunnlegger av hagebyen
Årlig gatefest
Trapper ned fra terrassen
Utsikt fra kjøkkenet
Velkommen inn!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.05 | 19:36

Tusen takk.Er ikke mye aktiv på hjemmesiden.Har mer enn nok med å holde hagen i orden-særlig denne kalde våren.Ja utsikten er fantastisk-midt i Oslo.

...
16.05 | 18:00

Nydelig hage med den utsikten. Hilsen fra en hagegnom i Porsgrunn

...
14.04 | 19:29

HeiJeg har en ITOH hybrid-Bartzella,gul, som jeg plantet i fjor, så jeg er spent på å se om den kommer.Min trepeon er en Suffruticosa type,har glemt navnet.

...
13.04 | 22:58

Hei! Jeg hørte om hagen din på NRK P2 i dag, hyggelig program. Jeg bet meg merke i at du har en trepeon. Hvilket slag har du? Har du prøvd noen ITOH-hybrider?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE